Τελικά πρέπει να ζαχαρώνει το μέλι ή όχι;
Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που απασχολούν τους καταναλωτές αφορά το, γνωστό σε όλους μας, ζαχάρωμα του μελιού. Σίγουρα κι εσείς θα το έχετε ακούσει ή θα έχετε αναρωτηθεί οι ίδιοι. “Τελικά πρέπει να ζαχαρώνει το μέλι ή όχι;”. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, ούτε μπορεί να δοθεί με ένα “ναι” ή ένα “όχι”. Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ορισμένες κατηγορίες μελιού, όπως το μέλι από πεύκο ή έλατο, δε ζαχαρώνουν.
Έτσι, ενώ από μόνο του γεγονός ότι ένα μέλι έχει ζαχαρώσει δεν αποτελεί αρνητικό στοιχείο, σε περίπτωση που έχουμε αγοράσει μέλι το οποίο υποστηρίζει ότι ανήκει σε μία από τις δύο κατηγορίες που προαναφέραμε, προφανώς πρόκειται για νοθευμένο και κακής ποιότητας προϊόν.
Αντιθέτως, αν έχουμε στη κατοχή μας ανθόμελο, (πχ μέλι προερχόμενο από καστανιά, θυμάρι, πορτοκαλιά, ερείκη, ηλίανθο) είναι φυσιολογικό να ζαχαρώνει, χωρίς όμως από μόνο του αυτό να αποτελεί πιστοποιητικό για την αγνότητά του.
Για να καταλάβουμε καλύτερα τα πράγματα ας προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε λίγο πιο αναλυτικά. Το μέλι που δεν κρυσταλλώνει, τις περισσότερες φορές προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα και περιέχει γλυκόζη σε χαμηλά ποσοστά. Ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι ιδιαιτέρως σημαντικός αφού η γλυκόζη είναι ο βασικός λόγος που κάνει ένα μέλι να ζαχαρώσει, σε συνδυασμό πάντα με την υγρασία. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτό αποτελεί φυσική εξέλιξη του προϊόντος αν μιλάμε για ανόθευτο μέλι και δε θα πρέπει να μας ανησυχεί σε καμία περίπτωση.
Αν λοιπόν το μέλι μας περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά γλυκόζης, αυτό δηλαδή που συμβαίνει όταν προέρχεται από ρείκι ή πρόκειται για ανθόμελο, τότε φυσιολογικά θα ζαχαρώσει πιο γρήγορα, με το διάστημα αυτό να υπολογίζεται σε μερικούς μήνες. Αντιθέτως, το θυμαρίσιο μέλι το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη μπορεί να ζαχαρώσει μετά από 2 ή 3 χρόνια.
Πάμε τώρα στο σημείο-κλειδί που πρέπει να προσέξετε. Εάν το μέλι ζαχαρώσει ομοιόμορφα τότε μάλλον πρόκειται για γνήσιο μέλι, ανεξάρτητα από την ποιότητά του, με κανονικά επίπεδα υγρασίας. Αντιθέτως, εάν το μέλι ζαχαρώσει ανομοιόμορφα, το οποίο θα το καταλάβετε από τον σχηματισμό χοντρών κρυστάλλων στον πάτο του βάζου, την ίδια ώρα που στην επιφάνεια θα είναι ακόμη ρευστό, μιλάμε για μέλι το οποίο έχει παραπάνω υγρασία από τη κανονική και είναι θέμα χρόνου να ξινίσει.
Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη εξασφάλισή σας είναι να αγοράζετε το μέλι σας από αξιόπιστους μελισσοκόμους και προμηθευτές. Επιλέγοντας το δικό μας, 100% αγνό και ελληνικό μέλι, σας