Πευκόμελο: Ελληνικό, βιολογικό και ακαταμάχητο

Μία από τις καλύτερες ποικιλίες μελιού που μπορείτε να επιλέξετε είναι, χωρίς αμφιβολία, το βιολογικό πευκόμελο. Παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν μελιτώματα αντί νέκταρ λουλουδιών. Αναλυτικότερα, τα μελιτώματα προέρχονται από τις σακχαρούχες εκκρίσεις εντόμων που παρασιτούν και τρέφονται από τους χυμούς του δέντρου (π.χ. έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κλπ.).

Τις εκκρίσεις αυτές συλλέγουν οι μέλισσες και με τη βοήθεια διαφόρων ενζύμων τις μετατρέπουν σε μέλι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μελίτωμα διαφέρει χημικά από το μέλι ανθέων που συναντούν οι καταναλωτές στο σούπερ μάρκετ. Είναι συνήθως πιο σκούρο με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, και έχει πιο δυνατή γεύση και ιδιαίτερα διατροφικά και θεραπευτικά οφέλη.

Το χρώμα του πευκόμελου είναι σχεδόν κόκκινο-καφέ ενώ χαρακτηριστικό του είναι το πικάντικο άρωμά του. Η γεύση του αναγνωρίζεται ως ξυλώδης ενώ θυμίζει έντονα καραμέλα. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός είναι πρόκειται για μέλι πλούσιο σε μέταλλα το οποίοδεν κρυσταλλώνει γρήγορα, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με τα ανθόμελα δεν χρειάζεται να θερμαίνεται για να χρησιμοποιηθεί.

Πρόκειται για τροφή πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αφού στο ελληνικό πευκόμελο συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κλπ.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα η οποία φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, ύστερα από σύγκριση 18 ποικιλιών μελιού, τα ελληνικά βιολογικά πευκόμελα είχαν τις ισχυρότερες αντιβακτηριακές ιδιότητες μεταξύ όλων των ελεγχθέντων μελιών. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε η έντονη αντιβακτηριακή δράση τους κατά των Ε coli, S. marcescens, Β sphaericus, S. epidermidis, και Β subtilis.

Ακόμα, σε άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί η ιδιότητα του μελιού να βοηθά στην επούλωση πληγών, έλκους όπως και σε προβλήματα του ανώτατου αναπνευστικού σε παιδιά όπως ο οξύς βήχας. Επιπροσθέτως, τα τελευταία χρόνια ερευνάται η  αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή δράση σε ασθενείς με διαβήτη που υποφέρουν από επιπλοκές όπως το διαβητικό πόδι.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή το μέλι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή απορροφά νερό από το περιβάλλον και έτσι δεν παρέχει σχεδόν καθόλου νερό στα μικρόβια για να αναπτυχθούν. Επίσης, εξαιτίας του χαμηλού του ρΗ, αποτελεί ένα περιβάλλον όξινο για τα περισσότερα μικρόβια.

Εμπιστευτείτε λοιπόν, τη γεύση και την υγεία σας στο άριστης ποιότητας ελληνικό πευκόμελο που σας προσφέρουμε και να είστε σίγουροι ότι η επιλογή σας δε θα σας… πικράνει ποτέ!