Μέλι: τροφή Θεών

Όταν η Ρέα ήταν έγκυος στον Δία, έλαβε συμβουλή από τη Γαία και τον Ουρανό να γεννήσει  μακριά από τον Κρόνο, προκειμένου να προστατεύσει το παιδί της από το τέλος που είχαν τα 5 αδέρφια του, τα οποία κατασπάραξε ο άνδρας της.

Ακολουθώντας τη συμβουλή αυτή, η Ρέα οδηγήθηκε στο Δικταίο Άντρο, σπήλαιο στην οροσειρά Δίκτη της Κρήτης, όπου και γέννησε τον Δία. Την προστασία του βρέφους ανέθεσε στους Κουρήτες (χθόνιοι δαίμονες) και τις Δικταίες Νύμφες (Ορεάδες νύμφες της Δίκτης).

Οι νύμφες Αμάλθεια και Μέλισσα, κόρες του Μελισσέα που ήταν Βασιλιάς της Κρήτης, γηραιότερος και αρχηγός των Κουρητών, τάιζαν τον Δία με γάλα, και μέλι.

Μάλιστα, η επιλογή της Μέλισσας να αναθρέψει τον Δία ταΐζοντας τον μέλι έγινε προκειμένου να μεγαλώσει γρηγορότερα και να μπορέσει να λάβει τη θέση που του άξιζε ανάμεσα στους Θεούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα ονόματα του Δία είναι «Μελιττεύς» το οποίο έλαβε προς τιμήν της τροφού του.

Ένα ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με τη παράδοση, οι μέλισσες τάιζαν τον Δία μέλι απευθείας στο στόμα του, με την χάρη της Μέλισσας, η οποία έδωσε και το όνομα της στο γνωστό έντομο, όπως και σε όλες τις νύμφες τροφούς του Δία που την διαδέχτηκαν.

Η τιμωρία της από τον Κρόνο ήταν σκληρή, αφού όταν κατάλαβε ότι εκείνη βοήθησε τον Δία να επιβιώσει την μεταμόρφωσε σε γεοσκώληκα. Ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε ξανά, αυτή την φορά σε μέλισσα.

Μια άλλη νύμφη με το ίδιο όνομα (Μέλισσα) ανακάλυψε την τέχνη της μελισσοκομίας και την παρασκευή του υδρόμελου, την οποία τη διδάχθηκε ο μελισσοκόμος Αρισταίος, ημίθεος, στον οποίο ανατέθηκε η αποστολή να διδάξει με τη σειρά του τούς ανθρώπους.

Απόδειξη της εκτίμησης την οποία απολάμβανε το μέλι είναι ότι αποτελεί ποτό και τροφή των θεών – νέκταρ και αμβροσία -. Αν λοιπόν το είχαν επιλέξει οι Θεοί του Ολύμπου, σκεφθείτε τα οφέλη που μπορεί να χαρίσει σε εσάς!