Γύρη: Ένα superfood στις υπηρεσίες σας

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να μη το γνωρίζει, συνδυάζοντάς την στο μυαλό του με ορισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες (λανθασμένα, καθώς γι’ αυτές είναι υπεύθυνη η ανεμόφιλη γύρη), στην εντομόφιλη μορφή της όμως η γύρη αποτελεί ένα φυσικό superfood το οποίο μπορεί να σας προσφέρει ενέργεια, υγεία και ευεξία.

Κατ’ ουσίαν, η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες για να τα μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής.  Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους.

Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

“Τα οφέλη στην υγεία μας είναι πολλά.”

Συγκεκριμένα, εκτός από τις αλλεργίες (τις οποίες όχι μόνο δεν προκαλεί αλλά καταπολεμά), βοηθά στην εποχική τριχόπτωση, τα προβλήματα λειτουργίας του εντέρου, στον προστάτη, στην μείωση της χοληστερίνης, στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην αντιμετώπιση της υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία. Ακόμη, ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό, το οποίο θωρακίζει απέναντι στις ιώσεις. Τέλος, εξαιτίας της ιδιότητάς της να συμβάλλει γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, δείχνουμε και… ομορφότεροι, με τις ευεργετικές ιδιότητες της γύρης να μην περιορίζονται στο εσωτερικό του οργανισμού μας αλλά και εξωτερικά.

Δοσολογία: Στη νωπή μορφή της, καλό είναι να ξεκινήσετε την κατανάλωση γύρης με ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρχικά, μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Στη συνέχεια  μπορείτε να το αυξήσετε σε 2 κουταλάκια του γλυκού, ενώ η μέγιστη δοσολογία φτάνει τα  6 κουτ. του γλυκού. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό, είναι σίγουρο όμως ότι αν ακολουθήσετε με συνέπεια το πρόγραμμα, η διαφορά θα είναι εμφανής.