Ελληνικό μέλι: Το καλύτερο στον κόσμο.

Οι Έλληνες έχουμε συχνά τη φήμη ότι είμαστε υπερβολικά περήφανοι για τη καταγωγή μας και συχνά θεωρούμε πως οτιδήποτε είναι ελληνικό υπερτερεί από τα αντίστοιχα ξένα προϊόντα. Ακόμα κι αν μερικές φορές αυτό είναι αλήθεια, σίγουρα δε συμβαίνει όταν μιλάμε για το ελληνικό μέλι, το κορυφαίο στον κόσμο, με αποδείξεις.

Πού οφείλεται όμως η υπεροχή αυτή; Μα, φυσικά, στην ελληνική φύση. Το ελληνικό μέλι είναι από για πολλούς το καλύτερο ποιοτικά στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για προϊόν ανεπεξέργαστο, φυσικό και ανόθευτο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μοναδική γεύση και υπέροχα αρώματα τα οποία αποτελούν δώρο της ελληνικής γης. Η ελληνική χλωρίδα διαθέτει μια πλούσια σύνθεση σε αγριολούλουδα, θάμνους και βότανα, και εξαιτίας των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών συγκεντρώνει σε μικρές εκτάσεις σπάνια ποικιλία φυτών.
“Tο ελληνικό μέλι έχειτη μεγαλύτερη ευεργετική δράση.”

Κάθε φορά λοιπόν που γεύεστε ελληνικό μέλι, απολαμβάνετε ένα προϊόν σημαντικά ανώτερο από τα μέλια του εξωτερικού, τα οποία είναι αραιά σε πυκνότητα και προέρχονται στη πλειοψηφία τους από μονοκαλλιέργειες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το απλούστερο και πιο ξεκάθαρο πείραμα, αυτό της γεύσης (όποιος δοκιμάσει μια κουταλιά ελληνικό μέλι μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί την ανωτερότητά του), υπάρχουν πλέον και επιστημονικές αποδείξεις.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξέτασε 48 διαφορετικά Ελληνικά και ξένα μέλια, με τα αποτελέσματα της έρευνας να αναδεικνύουν το ελληνικό μέλι ως εκείνο με τη μεγαλύτερη ευεργετική δράση! Για να αντιληφθεί κάποιος την ποιότητα του ελληνικού μελιού και τη τεράστια συμβολή του στην υγεία του ανθρώπου, αρκεί να σκεφθεί το εξής. Στη συγκεκριμένη έρευνα εξετάστηκαν δείγματα από μέλι manuka (μέλι του εξωτερικού το οποίο κοστίζει 220 δολάρια το κιλό και διαφημίζεται παγκοσμίως ως το καλύτερο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες) και συγκρίθηκαν με ελληνικά δικά μας. Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι το πολυδιαφημισμένο μέλι manuka δεν είχε τέτοια αντιοξειδωτική δράση όπως το ελληνικό μέλι.

Αναλυτικότερα, η έρευνα έδειξε ότι το μέλι με την περισσότερο αντιοξειδωτική δράση ήταν το μέλι βελανιδιάς και ακολουθούσαν το έλατο, το ερείκη, η καστανιά, το πεύκο, το θυμάρι και η πορτοκαλιά.

Άρα, εκτός από εξαιρετικής ποιότητας, το ελληνικό μέλι επί της ουσίας είναι και πολύ φθηνό αν αναλογιστεί κανείς το τι προσφέρει και δε το συγκρίνει με αμφιβόλου προελεύσεως και σύνθεσης προϊόντα τα οποία πωλούνται ΣΑΝ μέλι, ισχυρισμός που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.